Astăzi, prefectul județului Vrancea, domnul Nicușor Halici, a convocat o sedință de lucru la care au participat reprezentanți ai Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială și secretarii UAT-urilor din județ, unde s-au analizat aspecte relevante privind facilitarea procedurilor în vederea implementării venitului minim de incluziune – VMI, un angajament al Guvernului României prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Măsurile adoptate în urma Ordonanței de urgență privind modificarea și completarea Legii nr. 196/2016 referitoare la venitul minim de incluziune sunt parte din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, capitolul 13 “Reforme sociale” și au scopul de a reduce sărăcia în rândul persoanelor vulnerabile, a riscului de excluziune socială dar şi de a diminua sarcinile administrative pentru administraţiile locale şi beneficiari.
Potrivit proiectului de lege, venitul minim garantat (VMG), alocațiile pentru susținerea familiilor sărace (ASF) și ajutoarele pentru încălzire, cele trei tipuri de programe de asistenţă socială care s-au aplicat până acum, vor fi unificate și integrate în venitul minim de incluziune– VMI.
Odată cu intrarea în vigoare a Venitului Minim de Incluziune, acordarea beneficiilor Venitului Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei se suspendă.
Drept urmare, toţi beneficiarii actuali de Venit Minim Garantat şi Ajutor pentru susţinerea familiei trebuie să se înregistreze în sistem începând cu data de 01 noiembrie 2023 şi până la 31 decembrie 2023, pentru continuitatea acordării acestui tip de beneficiu de Venit Minim de Incluziune care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Se schimbă radical și logica dar și metodologia de atribuire și nu se mai acordă ajutoare sociale beneficiarilor:
-care au bunuri sau proprietăți
-care refuză ofertele de muncă
-care nu-și duc copiii la școală
Beneficiile VMI
- Se acordă sub formă de plată unică lunară.
- Solicitanții de VMI sunt asigurați în sistemul de sănătate.
3.Solicitanților de VMI li se asigură locuința împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.
- Dacă sunteți solicitant de VMI aveți acces automat la serviciile sociale disponibile, în funcție de nevoile identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate.
- Ca solicitant de VMI intrați în categoria consumatorilor vulnerabili și veți primi ajutoare pentru încălzirea locuinței și de alte măsuri destinate consumatorului vulnerabil.
- VMI promovează munca – ca solicitant de VMI sunteți sprijiniți prin stimulente financiare inclusiv în situația în care veți obține venituri prin muncă și veți beneficia de măsuri care să sprijine accesul la locuri de muncă.
- Programul încurajează participarea copiilor din familiile vulnerabile la educație, pentru un viitor mai bun
Dosarele pentru solicitarea VMI pot fi trimise prin email sau pot fi depuse fizic la sediul primăriei.