Durerea în piept – când ascunde un infarct

Sursa foto:angieslist.com
Sursa foto:angieslist.com

Există mai multe afecțiuni ale inimii ce pot provoca dureri în zona pieptului. Pe lângă infarct, alte cauze ar putea fi acumularea de cheaguri în interiorul vaselor ce transportă sângele din inimă către plămâni, afecțiuni ale aortei sau pericardita, o inflamare a membranei ce acoperă inima. De asemenea, durerea în piept poate indica afecțiuni ale sistemului digestiv, diverse răni ale mușchilor sau oaselor din zona pieptului, precum și afecțiuni pulmonare, dar și cauze psihice.

Durerile în zona pieptului pot apărea sub diverse forme, de la înțepături acute la dureri difuze. În unele cazuri durerea iradiază de la piept către zona gâtului, spre maxilar, putând ajunge chiar în spate, umeri sau la brațe.  Există multe posibile explicații pentru acest tip de dureri, însă cele mai periculoase cauze sunt legate de afecțiuni ale inimii sau ale plămânilor, afecțiuni ce pot pune în pericol viața persoanelor afectate. Din acest motiv este foarte importantă o vizită la medic atunci când apar durerile în piept.

Simptome ale durerilor în piept

În funcție de afecțiunea cauzatoare, pacientul prezintă simptome diferite. Deși principala frică în ceea ce privește durerile în zona pieptului este reprezentată de posibilitatea unei afecțiuni la inimă, doar 20% din persoanele ce se prezintă la medic cu dureri în piept sunt diagnosticate cu infarct sau cu iminența apariției unui infarct. Asta nu înseamnă însă că vizita la medic nu este obligatorie, diferența de simptome de la caz la caz făcând imposibilă autodiagnosticarea precisă. Cele mai des întâlnite simptome ale unui infarct iminent sunt:

  • -Senzații de presiune, arsură sau orice formă de durere sau disconfort în centrul pieptului
  • -Durere, amorțeală, înțepături sau alte senzații de disconfort la nivelul umerilor, brațelor, spatelui, mandibulei, gâtului sau stomacului
  • -Senzație bruscă de greață sau vomă
  • -O oboseală inexplicabilă
  • -O senzație de căldură sau frisoane
  • -Dificultăți cu respirația

Pe de altă parte, durerile în zona pieptului ce nu sunt în general asociate cu un infarct sunt însoțite de:

  • -Un gust neplăcut în gură sau regurgitarea mâncării
  • -Dificultăți cu înghițirea
  • -Durere ce crește sau scade în intensitate atunci când poziția corpului se schimbă
  • -Durere ce se intensifică atunci când pacientul respiră adânc sau tușește
  • -O amplificare a durerii la presarea zonei cu pricina
  • -Durere constantă timp de mai multe ore.

Posibile cauze ale durerilor în piept

Există mai multe afecțiuni ale inimii ce pot provoca dureri în zona pieptului. Pe lângă infarct, alte cauze ar putea fi acumularea de cheaguri în interiorul vaselor ce transportă sângele din inimă către plămâni, afecțiuni ale aortei sau pericardita, o inflamare a membranei ce acoperă inima. Chiar dacă durerile nu sunt cauzate de un infarct iminent, oricare din aceste afecțiuni pot pune în pericol viața pacientului și trebuie imediat investigate și tratate.

Alte posibile cauze ale durerilor în piept sunt legate de afecțiuni ale sistemului digestiv, diverse răni ale mușchilor sau oaselor din zona pieptului, precum și afecțiuni pulmonare. De asemenea, durerile pot avea cauze psihice, fiind des întâlnită situația în care un atac de panică este confundat cu un infarct. Astfel se provoacă un cerc vicios, frica de infarct amplificând atacul de panică.

           Prevenție

Dată fiind multitudinea de posibile cauze ale durerilor în zona pieptului, nu se poate vorbi despre o metodă sigură de prevenire a acestora. Însă, ca în majoritatea afecțiunilor, un stil de viață echilibrat, cu exerciții fizice regulate, o dietă corespunzătoare și lipsa de excese are darul de a limita șansele apariției unei afecțiuni ce se manifestă prin dureri în piept. Dacă acestea apar, vizita urgentă la medic este obligatorie și vă poate salva viața.

Știri despre: ,